sobota, 11 października 2014

Szybka szarlotka sypana

Oto ciasto, które każdemu się udaje!!!! Do jego przygotowania nie potrzeba ani specjalnych umiejętności ani przyrządów. Wystarczy obrać jabłka i wymieszać suche składniki. Warto spróbować, jeśli preferujecie wilgotną szarlotkę, a ta dodatkowo ma apetyczny chrupiący wierzch.


  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • cynamon
  • 1,5 kg jabłek - najlepiej twardych i kwaskowatych
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, a następnie dzielimy je na trzy równe części. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem, wykładamy pierwszą część suchych składników. Następnie rozkładamy połowę startych jabłek i posypujemy je cynamonem.


Na jabłka wykładamy drugą część suchych składników i ponownie jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy ostatnią częścią suchych składników, na które ścieramy na grubych oczkach masło.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 60 minut.




Co warto wiedzieć?


Kasza manna w porównaniu do innych kasz jest uboga w błonnik, witaminy i minerały, jednak wyróżnia się wysoką zawartością jodu. Polecana jest dla dzieci oraz osób z problemami trawiennymi, gdyż jak żadna inna kasza, jest lekkostrawna i zarazem bardzo kaloryczna. Ponieważ jest jedną z dwóch, obok kuskusu, kaszą powstałą z pszenicy, jest niedozwolona w diecie bezglutenowej.

2 komentarze: