niedziela, 19 października 2014

Surówka z białej rzepy

Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie.......... Dlatego coś musiało z tej rzepy powstać.


  • 2 średniej wielkości białe rzepy
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Rzepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku wedle uznania.
Wstawić do lodówki na 30 minut.

Co warto wiedzieć?

Nie bez przyczyny rzepa kojarzy się ze zdrowiem, gdyż jest ona cennym źródłem makro i mikroelementów. Działa żółciopędnie, odtruwająco na organizm, zapobiega zaparciom. Sok z rzepy jest świetnym kosmetykiem. Można go stosować jako tonik na skórę głowy, który działa przeciwłupieżowo, przeciwłojotokowo i wzmacniająco. Co ciekawe liście rzepy mogą być w kuchni wykorzystywane jako zamiennik liści szpinaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz