- słoik suszonych pomidorów
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
- 250 g serka mascarpone
- 50 ml wina białego
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy z pomidorów, dodajemy pokrojoną w paski szynkę i suszone pomidory. Całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni. Następnie na patelnię wlewamy bulion i wino. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy ser mascarpone i wszystko mieszamy, by ser się rozpuścił. Chwilę gotujemy, aż sos lekko się zagęści. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem z dodatkiem świeżej bazylii.
Zdecydowanie mogłabym codziennie świętować ten dzień ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)