sobota, 25 października 2014

Pappardelle z suszonymi pomidorami w sosie mascarpone

Oto maja propozycja na Światowy Dzień Makaronu.



  • słoik suszonych pomidorów
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 ml wina białego 
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy z pomidorów, dodajemy pokrojoną w paski szynkę i suszone pomidory. Całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni. Następnie na patelnię wlewamy bulion i wino. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy ser mascarpone i wszystko mieszamy, by ser się rozpuścił. Chwilę gotujemy, aż sos lekko się zagęści. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem z dodatkiem świeżej bazylii.


Światowy Dzień Makaronu 2014

1 komentarz:

  1. Zdecydowanie mogłabym codziennie świętować ten dzień ;)
    Wygląda przepysznie!

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń