- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- cynamon
- 1,5 kg jabłek - najlepiej twardych i kwaskowatych
Na jabłka wykładamy drugą część suchych składników i ponownie jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy ostatnią częścią suchych składników, na które ścieramy na grubych oczkach masło.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 60 minut.
Co warto wiedzieć?
Kasza manna w porównaniu do innych kasz jest uboga w błonnik, witaminy i minerały, jednak wyróżnia się wysoką zawartością jodu. Polecana jest dla dzieci oraz osób z problemami trawiennymi, gdyż jak żadna inna kasza, jest lekkostrawna i zarazem bardzo kaloryczna. Ponieważ jest jedną z dwóch, obok kuskusu, kaszą powstałą z pszenicy, jest niedozwolona w diecie bezglutenowej.
Mmm, bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsmakuje rzeczywiście wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuń