środa, 15 października 2014

Cycata szarlotka bez jaj

Szarlotka ta jest pyszna jak każda, jednak sposób jej wykonania i wygląd jest już całkiem inny niż tej tradycyjnej. Mnie właśnie jej "struktura" zachęciła do pieczenia. W każdej porcji tej szarlotki, pod "kołderką" z waniliowego ciasta, kryje się połówka uprażonego jabłka. Podana na ciepło z lodami i bitą śmietaną to absolutne "niebo w gębie".


  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • jabłka - 8 -10 sztuk (w zależności od wielkości)
  • cynamon
Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić na chwilę do lodówki. Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, szypułki i obrać ze skórki.








 Połowę ciasta rozwałkować i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układać połówki jabłek a następnie oprószyć je cynamonem. Jabłka przykryć drugą połową rozwałkowanego  ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut.


Co warto wiedzieć?

Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Ważne by były to owoce spożywane ze skórką, gdyż to właśnie w niej znajduje się to co najcenniejsze w jabłkach. Chodzi tu głównie o pektyny, które wymiatają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę i perystaltykę jelit, neutralizują substancje toksyczne np. ołów i kobalt. Dlatego o zjedzeniu surowego jabłka ze skórką (tylko surowe pektyny mają te właściwości) powinni pamiętać nałogowi palacze, osoby mające styczność w pracy z substancjami toksycznymi, a także mieszkańcy dużych miast i ośrodków przemysłowych.

3 komentarze:

  1. To ciasto widziałam już na kilku blogach, widzę że jakas moda na nie nastała, sama muszę się skusić i tez je przygotować

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Megaśne moja dwuletnia córa zajadała ze smakiem

    OdpowiedzUsuń