- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- jabłka - 8 -10 sztuk (w zależności od wielkości)
- cynamon
Połowę ciasta rozwałkować i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układać połówki jabłek a następnie oprószyć je cynamonem. Jabłka przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut.
Co warto wiedzieć?
Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Ważne by były to owoce spożywane ze skórką, gdyż to właśnie w niej znajduje się to co najcenniejsze w jabłkach. Chodzi tu głównie o pektyny, które wymiatają z organizmu resztki pokarmów, regulują florę i perystaltykę jelit, neutralizują substancje toksyczne np. ołów i kobalt. Dlatego o zjedzeniu surowego jabłka ze skórką (tylko surowe pektyny mają te właściwości) powinni pamiętać nałogowi palacze, osoby mające styczność w pracy z substancjami toksycznymi, a także mieszkańcy dużych miast i ośrodków przemysłowych.
To ciasto widziałam już na kilku blogach, widzę że jakas moda na nie nastała, sama muszę się skusić i tez je przygotować
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńMegaśne moja dwuletnia córa zajadała ze smakiem
OdpowiedzUsuń