wtorek, 7 października 2014

Pietruszkowa lemoniada

Choć za oknem już jesień i o wysokich temperaturach  na zewnątrz można już tylko pomarzyć, mnie przyszła ochota na lemoniadę - niezwykłą bo pietruszkową. Osobiście nie jestem fanką tego warzywa, ale zawsze z przyjemnością wypijam pełną szklankę tego cuda. Pomyślcie tylko ile to dobroci, zdrowia, mocy i pożytku dla naszego organizmu - dlatego napój ten polecam również w zimie - na wzmocnienie :-))



  • pęczek pietruszki
  • 1 cytryna - najlepiej ekologiczna
  • 500 ml wody mineralnej
  • 70 g cukru
  • 100 g pokruszonego lodu
Cytrynę obieramy i pozbawiamy białych części i błonek, a następnie wrzucamy do jednego pojemnik z pietruszką, wodą, cukrem. Wszystko razem blendujemy. Na koniec dodajemy pokruszony lód, mieszamy i gotowe.

Co warto wiedzieć?

Pietruszka posiada całą gamę właściwości - reguluje procesy trawienne, działa moczopędnie, oczyszczająco, wzmacniająco i odżywczo na organizm. Świeże liście pietruszki są bardzo pożywne i mogą być uważane jako witaminowy i minerałowy dodatek do codziennej diety. 
Wszystkim, którzy mają problemy z cerą polecam - codziennie pijcie koktajl z marchewki, natki pietruszki i selera. Przynosi to świetne efekty. Bardzo dobrze oczyszcza cerę a jednocześnie poprawia jej koloryt.
Pietruszka jest rośliną dwuletnią dlatego z powodzeniem można ją hodować okrągły rok i cieszyć się świeżą natką nawet w środku zimy. Wystarczy późnym latem przesadzić dojrzały korzeń pietruszki do doniczki i trzymać w chłodnym i dobrze naświetlonym miejscu - najlepiej na balkonie lub zewnętrznym parapecie. Nie zapomnijcie jednak o podlewaniu. W kolejnym roku pietruszka zakwitnie a później wytworzy nasiona, które są jeszcze bardziej bogate w olejki eteryczne niż sama nać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz