- 3 kg cukinii
- 1 kg cebuli
- 1 jabłko
- 1 papryczka chili
- 4 cm świeżego imbiru
- 3 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- olej roślinny do smażenia
- 750 g koncentratu lub dobrej jakości przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1/3 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki bazylii
- sól i czarny pieprz
środa, 8 października 2014
Przecier cukiniowo-pomidorowy
Jak co roku cukinia obrodziła i w związku z tym, jak co roku na naszym stole gości tysiąc potraw z cukinii :-))))) Zupy, tarty, makarony, placki, leczo, przetwory- wszystko to z cukinią. Pierwszy raz jednak spotkałam się z przepisem na ketchup z cukinii. Po prostu musiałam tego spróbować. Jak dla mnie - rewelacja. Osobiście nie nazwałabym tego ketchupem a właściwie rodzajem przecieru warzywnego, który moim zdanie będzie świetną bazą sosu do makaronu, ryżu, leczo czy zupy-krem. Mam już w głowie tysiąc pomysłów jak go wykorzystać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz