środa, 8 października 2014

Przecier cukiniowo-pomidorowy

Jak co roku cukinia obrodziła i w związku z tym, jak co roku na naszym stole gości tysiąc potraw z cukinii :-))))) Zupy, tarty, makarony, placki, leczo, przetwory- wszystko to z cukinią. Pierwszy raz jednak spotkałam się z przepisem na ketchup z cukinii. Po prostu musiałam tego spróbować. Jak dla mnie - rewelacja. Osobiście nie nazwałabym tego ketchupem a właściwie rodzajem przecieru warzywnego, który moim zdanie będzie świetną bazą sosu do makaronu, ryżu, leczo czy zupy-krem. Mam już w głowie tysiąc pomysłów jak go wykorzystać.



  • 3 kg cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 1 jabłko
  • 1 papryczka chili
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 3 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • olej roślinny do smażenia
  • 750 g koncentratu lub dobrej jakości przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • sól i czarny pieprz
Cukinię pokroić w drobną kostkę, zetrzeć na tarce lub lekko zmiksować w robocie. Dodać łyżkę soli, wymieszać i pozostawić na około godzinę. Na dnie garnka rozgrzać olej, wrzucić cebulę i jabłko pokrojone w kostkę, drobno posiekany imbir i chili oraz ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Wszystko razem smażyć 5 minut po czym wyrzucić ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Następnie do garnka dodać odciśniętą cukinię i dusić 25 minut. Do powstałej masy dodać przecier, cukier, ocet i pozostałe przyprawy. Gotować około godziny, a następnie wszytko zblendować na gładką masę. Przekładać do słoików, a następnie przełożyć do piekarnika, ustawić go na 120 stopni i od momentu nagrzania, pasteryzować 25 minut. Wyłączyć piekarnik a słoiki pozostawić w nim do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz