- 600 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- cynamon
- jabłka
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Margarynę kroimy w drobną kostkę i szatkujemy razem z mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Otrzymane ciasto dzielimy na połowę. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obrane jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach, lekko odciskamy i wykładamy na ciasto. Jabłka posypujemy cynamonem. Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na owoce. Można także ciasto zetrzeć na tarce, i tak właśnie robię najczęściej :-))
Uwaga!!! Jeśli korzystacie z robota kuchennego do wyrabiania ciasta, raczej nie będziecie potrzebować śmietany, gdyż robot zagniecie ciasto bez niej bez problemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz