wtorek, 14 października 2014

Krem dyniowy z czosnkową nutą

A oto propozycja, jak wykorzystać przygotowane wcześniej puree. Zupa ta posmakuje na pewno wszystkim amatorom czosnku. Z podanej ilości uzyskacie ok. 6-7 porcji gęstej, sycącej zupy.


  • 1,5 l puree z dyni 
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 50 g uprażonych pestek dyni
  • łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Puree z dyni przygotować według tego przepisu. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć ok. 2 minut cebulę, 2 posiekane ząbki czosnku, chilli oraz imbir. Dodać puree z dyni, bulion i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie czosnkiem, a następnie zblendować na gładki krem. Na koniec dodać mleczko kokosowe i ponownie zagotować. Zupę podawać z uprażonymi pestkami dyni i grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz