czwartek, 2 października 2014

PAPRYKA marynowana słodko-kwaśna

Ta papryka jest niezaprzeczalnym hitem naszej spiżarki. Dodatek cynamonu w zalewie sprawia, że ma ona słodki smak, który łagodzi kwaskowatość octu. Zarówno papryka przygotowana w ten sposób jak i cebula stanowią świetny dodatek do kanapek. Nic się nie marnuję :-)



  • 2 kg papryki
  • 200 g cukru
  • 1 l wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 4 cebule
  • łyżka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie - goździki i kolendra

Paprykę i cebulę pokroić, posolić i pod przykryciem zostawić na noc. Ugotować zalewę. Warzywa odcisnąć, jeśli puściły dużo wody i dodać do zalewy. Gotować ok. 10 minut, po czym przełożyć do słoików i pasteryzować 10-15min.
Można ugotować paprykę do miękkości w zalewie, gorącą przekładać do słoików i nie pasteryzować. Ja jednak dla pewności zalecam pierwszy wariant.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz