czwartek, 13 listopada 2014

Kocie pazurki

Moja propozycja na słodki weekend. Delikatne, kruche placki przełożone masą karmelową, zadowolą niejednego łasucha.


  • 3 szklanki mąki
  • 450 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 150 g płatków migdałowych
  • 250 g masła extra
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 3 łyżki wódki
Z mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Z białek ubić mikserem pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Z ciasta przygotować trzy placki, na każdy wyłożyć pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Placki piec około pół godziny w temperaturze 190 stopni. Masło utrzeć na puch, a następnie porcjami dodawać masę krówkową i mieszać. Na koniec dodać alkohol. Upieczone i ostygnięte placki przełożyć masą. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by placki mogły nawilgnąć.

3 komentarze:

  1. Nazwę ma cudowną :) A wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jest pyszne. Jadłam. Przyznaje, że pyszne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedno z najlepszych ciast moim życiu slodko kwaśne chrupkie ciasto daje dużo soku z cytryny do masy obłędne

    OdpowiedzUsuń