czwartek, 2 października 2014

Papryki faszerowane ryżem, kurczakiem i cukinią

Sezon na paprykę w pełni. Kolejna propozycja to papryka faszerowana z kurczakiem, który jakże wybornie smakuje z dodatkiem świeżego rozmarynu i odrobiną mięty.





  • ok.5 średniej wielkości papryk
  • mała cukinia
  • duża cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 300 g fileta z piersi  kurczaka
  • torebka ryżu pełnoziarnistego
  • 5 ząbków czosnku
  • 100ml oliwy z oliwek
  • świeży rozmarym
  • mięta
  • curry, pieprz kolorowy, sól
  • opcjonalnie - ser parmezan lub grana padano
  • jajko


Pomidory przełożyć do rondelka i gotować aż powstanie gęsty sos pomidorowy, a następnie dodać 3 zmiażdżone ząbki czosnku. Ryż ugotować w osolonej wodzie, a następnie z torebki przesypać do miski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojone w drobną kostkę mięso i smażyć ok. 10-15 minut, po czym doprawić curry, solą, pieprzem i pozostawić na ogniu jeszcze 1-2minuty. Na koniec dodać rozmaryn oraz miętę. Mięso przełożyć do miski z ryżem. Na tej samej patelni po dodaniu kolejnej porcji oliwy wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Gdy cebula zmięknie dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i dusić ok. 10 minut a następnie dodać do farszu.Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać razem z jajkiem. Umyte papryki przekroić na połówki, wydrążyć białe części i posmarować wewnątrz za pomocą pędzelka oliwą. Tak przygotowane napełniać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym lekko oliwą. Na wierzch każdej z papryk kłaść łyżkę sosu pomidorowego. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut. Gotowe papryki posypać tartym serem.

Co warto wiedzieć?

Z racji mojego wykształcenia papryka zawsze kojarzy mi się z KAPSAICYNĄ, alkaloidem odpowiedzialnym za ostry smak papryki chili. To ona działa na receptory bólowe i błony śluzowe, powodując ich pieczenie i przekrwienie. W niewielkiej dawce pobudza trawienie i rozgrzewa organizm. Te właściwości powodują, że z powodzeniem jest wykorzystywana w farmacji jako lek rozgrzewający i przeciwbólowy w bólach stawowych w postaci plastrów i maści oraz płynach do stosowania na skórę głowy dla osób z problemem wypadania włosów. Znalazła również zastosowanie w leczeniu nowotworów.
Kapsaicyna i jej pochodne jest rozpuszczalna w tłuszczach i alkoholu. Jeśli po spożyciu bardzo ostrej potrawy lub papryczki próbujecie uśmierzyć ból popijając lub płukając jamę ustną wodą, może to przynieść odwrotny skutek od zamierzonego. Lepsze rezultaty uzyskacie płukając usta dowolnym ciekłym tłuszczem lub wypijając szklankę tłustego mleka. Wypicie alkoholu też na pewno będzie skuteczne :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz