wtorek, 14 października 2014

Puree z dyni

Puree z dyni to półprodukt, który obowiązkowo należy przygotować, zwłaszcza gdy tak jak teraz, gdzie nie spojrzysz - tam DYNIE. Nawet jeśli na razie nie macie w planach dyniowych wyczynów w kuchni, a z jakichś powodów staliście się jej posiadaczem, polecam przy okazji pieczenia innych rzeczy w piekarniku, upiec dynię.


  • dynia pokrojona na duże kawałki ze skórką, pozbawiona nasion
Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.


Po tym czasie delikatnie łyżką oddzielamy miąższ od skórek. Miąższ blendujemy na gładką masę.
Powstałe puree można przechowywać w lodówce kilka dni. Dobrym sposobem jest też zamrażanie dyniowej papki. Najlepiej gdy zamrażana porcja ma objętość szklanki lub jej wielokrotność, gdyż najczęściej w przepisach tak właśnie dawkowana jest ilość puree. A do czego je wykorzystać? Oj , na wiele sposobów. W mgnieniu oka przygotujecie z niego pyszną zupę, sprawdza się też jako nadzienie do naleśników, pasztecików. Z jego dodatkiem przygotujecie również słodkie wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz