niedziela, 19 października 2014

Cytrusowa sałatka z kalafiora

Niejednego z Was zaskoczy pewnie to połączenie. Kalafior i cytrusy? A jednak - mój małżonek zjadł całą sałatkę sam, więc chyba mu smakowało ;-)


  • 1/2 kalafiora podzielonego na różyczki
  • 1/2 pomarańczy - obranej i pozbawionej błonek
  • 1 dojrzały granat - wyłuskane nasiona
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta chili
Kalafiora ugotować z osolonej wodzie ok. 3-5 minut, a następnie odcedzić. Do kalafiora dodać imbir, miód, sok z pomarańczy i cytryny, wino, chili i oliwę. Gotować, aż kalafior będzie al dente (ok. 6 minut). Po tym czasie wyjąć go łyżką cedzakową do salaterki. Powstały sok gotować na większym ogniu, aż zgęstnieje ok. 10 minut. Do salaterki z kalafiorem dodać pokrojony na kawałki miąższ z pomarańczy, wyłuskane nasiona granatu i polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz