piątek, 31 października 2014

Jabłkowo-orzechowy przekładaniec

To ciasto to połączenie szarlotki z plackiem orzechowym przekładanym masą budyniową. Zaskakująco dobre połączenie. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za plackami z masą, gdyż dzięki jabłkom nie jest ono mdłe.



Ciasto jabłkowe:
  • 1 kg jabłek
  • 4 zółtka
  • 150g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40 g drożdzy
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczek cynamonu
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
Drożdże mieszamy wcześniej z cukrem i pozostawiamy na 10 minut, aby napęczniały. Można użyć także odpowiedniej ilości drożdży suchych, których nie trzeba aktywować cukrem. Margarynę siekamy nożem razem z mąką, następnie dodajemy żółtka, sól, śmietanę, cukier i drożdże. Ciasto krótko wyrabiamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy połowę ciasta i na nie ścieramy na grubych oczkach obrane jabłka. Jabłka posypujemy cynamonem i bułką tartą, a następnie przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.

Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka, miksujemy, a następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i bułką tartą. Delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 minut. Po wystygnięciu biszkopt przekroić wzdłuż na połowę.

Masa:
  •  0,5 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g masła
  • cukier do smaku - maksymalnie 0,5 szklanki

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Przełożenie:
Pierwszą część biszkopta orzechowego posmarować masą, przykryć ciastem jabłkowym, które następnie posmarować resztą masy i przykryć drugą częścią biszkopta orzechowego. Na wierzchu rozsmarować odrobinę masy i posypać kokosem lub startą czekoladą.

1 komentarz: