- 80 dkg buraków czerwonych
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- ser typu bałkańskiego lub feta
- natka pietruszki
Buraki dokładnie umyć, osuszyć i każdego z osobna zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 1,5 godziny lub do miękkości. Miękkie buraki obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę, dodać czosnek, buraki i wszystko razem przesmażyć kilka minut. Do garnka wlać bulion, dodać do niego przesmażone warzywa i jabłko pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotować do momentu, aż jabłko zmięknie, po czym wszystko zblendować na gładki krem. Dodać ocet, doprawić cukrem, pieprzem i ewentualnie solą, Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz