wtorek, 21 października 2014

Krem z pieczonych buraków

Kolejna propozycja na pyszną zupę-krem z pieczonych warzyw.



  • 80 dkg buraków czerwonych
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • ser typu bałkańskiego lub feta
  • natka pietruszki

Buraki dokładnie umyć, osuszyć i każdego z osobna zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 1,5 godziny lub do miękkości. Miękkie buraki obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę, dodać czosnek, buraki i wszystko razem przesmażyć kilka minut. Do garnka wlać bulion, dodać do niego przesmażone warzywa i jabłko pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotować do momentu, aż jabłko zmięknie, po czym wszystko zblendować na gładki krem. Dodać ocet, doprawić cukrem, pieprzem i ewentualnie solą, Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz