środa, 5 listopada 2014

Makaron szpinakowy z łososiem w sosie cytrynowym

Danie idealne na kolację we dwoje, pięknie pachnie i delikatnie smakuje ;-))) Sprawdzi się również, jako szybki obiad. Polecam.




  • 250 g świeżego łososia 
  • 250 g makaronu szpinakowego
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię i położyć na niej łososia skórką do dołu, smażyć 7 minut. Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 4 minuty. Zdjąć z patelni, ściągnąć skórę i ciemną część mięsa.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rondelka wlać oliwę z oliwek, wrzucić skórkę z cytryny i podgrzać. Gdy zapachnie i złapie kolor, wlać sok, wymieszać, dodać śmietankę i podzielonego na kawałki łososia. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, wrzucić makaron, wymieszać i posypać parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz