- 250 g świeżego łososia
- 250 g makaronu szpinakowego
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 150 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- tarty parmezan
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię i położyć na niej łososia skórką do dołu, smażyć 7 minut. Obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 4 minuty. Zdjąć z patelni, ściągnąć skórę i ciemną część mięsa.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rondelka wlać oliwę z oliwek, wrzucić skórkę z cytryny i podgrzać. Gdy zapachnie i złapie kolor, wlać sok, wymieszać, dodać śmietankę i podzielonego na kawałki łososia. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, wrzucić makaron, wymieszać i posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz