środa, 21 października 2015

Zapiekanka z batatów z cukinią i ricottą

Dawno nie robiłam zapiekanki, więc gdy wpadłam w szał, to od razu dwie - jedna po drugiej, wylądowały na stole, bo jakoś po pierwszej nie miałam dość.....




  • dwa średnie bataty
  • mała cukinia
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5-10 dkg sera żółtego
  • kilka plasterków szynki - opcjonalnie
  • 100g ricotty
  • 100g sera twarogowego wędzonego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • jajko
  • sól, pieprz, oregano
  • łyżka oliwy
  • szczypiorek do dekoracji

Bataty obrać, pokroić na 0,5cm plasterki i gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Cukinię pokroić na półplasterki, dodać do cebuli i dusić ok. 10min. w międzyczasie posolić i doprawić pieprzem oraz oregano. Cebulę z cukinią przełożyć do miski, dodać ricottę oraz twaróg. Jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. 2/3 roztrzepanego jajka dodać do miski i lekko wszystko zamieszać. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzić oliwę, ułożyć połowę batatów, wyłożyć na nie masę cebulowo-cukiniową i przykryć drugą częścią batatów. Na wierzchu rozlać pozostałą część masy jajecznej, posypać tartym serem i pokrojoną w paseczki szynką. Całość zapiekać ok 20-30min w 190 stopniach. Przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Casino Del Sol - Mapyro
    Discover, compare and 속초 출장마사지 chose the right casino to start your 광주광역 출장안마 stay. Mapyro Hotels. 안동 출장안마 Hotel. Find the 삼척 출장안마 closest casino to 나주 출장샵 San Francisco to the area.

    OdpowiedzUsuń