środa, 21 października 2015

Zapiekanka z batatów z cukinią i ricottą

Dawno nie robiłam zapiekanki, więc gdy wpadłam w szał, to od razu dwie - jedna po drugiej, wylądowały na stole, bo jakoś po pierwszej nie miałam dość.....




  • dwa średnie bataty
  • mała cukinia
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5-10 dkg sera żółtego
  • kilka plasterków szynki - opcjonalnie
  • 100g ricotty
  • 100g sera twarogowego wędzonego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • jajko
  • sól, pieprz, oregano
  • łyżka oliwy
  • szczypiorek do dekoracji

Bataty obrać, pokroić na 0,5cm plasterki i gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Cukinię pokroić na półplasterki, dodać do cebuli i dusić ok. 10min. w międzyczasie posolić i doprawić pieprzem oraz oregano. Cebulę z cukinią przełożyć do miski, dodać ricottę oraz twaróg. Jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. 2/3 roztrzepanego jajka dodać do miski i lekko wszystko zamieszać. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzić oliwę, ułożyć połowę batatów, wyłożyć na nie masę cebulowo-cukiniową i przykryć drugą częścią batatów. Na wierzchu rozlać pozostałą część masy jajecznej, posypać tartym serem i pokrojoną w paseczki szynką. Całość zapiekać ok 20-30min w 190 stopniach. Przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz