poniedziałek, 20 października 2014

Dyniowe przytulanki

Dzisiaj to była prawdziwa przygoda w kuchni! Chcąc wykorzystać przygotowane wcześniej puree z dyni, postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki. Trochę po czasie zorientowałam się, że nie mam wystarczającej ilości mąki pszennej. I tak oto powstały dyniowe bułeczki pszenno-żytnie, zdrowsze i do tego bardzo smaczne.


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół słoiczka powideł śliwkowych
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać z 2 łyżkami cukru i szczypta soli, dodać pokruszone drożdże i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać do nich rozczyn i wyrabiać ciasto mikserem lub rękoma. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni, miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia, około 1,5 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i jeszcze chwilę wyrabiać. Odrywać kawałki ciasta. formować z nich talarki na środku których łyżką kłaść powidła śliwkowe, a następnie zawijać je w kuleczki. W okrągłej formię układać bułeczki jedna obok drugiej, pozostawiając jednak między nimi troszkę luzu (w czasie pieczenia i tak się połączą).


Co warto wiedzieć?

Mąka żytnia zawiera więcej witamin z grupy B, cynku, manganu, magnezu w porównaniu do mąki pszennej. Uważana jest za cenniejszą niż mąka pszenna z kilku powodów. Dzięki zawartości alkaloidów obniża cholesterol i zapobiega miażdżycy. Zawarte w ziarnach żyta lignany są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Zawartość skrobi w ziarnie żyta jest mniejsza niż zawartość skrobi w ziarnie pszenicy.

1 komentarz: