piątek, 17 października 2014

Curry z kalafiorem

O jak ja lubię takie eksperymenty w kuchni, które kończą się sukcesem! Tym razem związany był on z kalafiorem, który zbywał w naszej lodówce. Poszperałam trochę i jak zwykle u Asi znalazłam coś zachęcającego.


  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 300 g kalafiora 
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek
  • kilka gałązek bazylii
  • posiekana papryczka chili
  • woreczek ryżu
Marynata:
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki kardamonu i ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru i kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta cynamonu 
Z podanych składników sporządzić marynatę. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka, smażyć 2 minuty po czym mięso wyjąć na talerz, a na patelnię wlać mleko kokosowe i kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki. Doprawić cukrem i solą. Razem gotować, aż kalafior będzie al dente (około 10-12 minut). Po tym czasie, dodać kurczaka i razem  gotować 1-2 minuty. Na koniec dodać listki bazylii i papryczkę chili. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.


Co warto wiedzieć?

Wszystko co wartościowe w kalafiorze, stracimy gdy będziemy go długo gotować do miękkości. Kalafior jest cennym źródłem witamin, minerałów a także przeciwutleniaczy min. sulforafanu o właściwościach antyrakowych. Aby skrócić czas gotowania tego warzywa należy wcześniej namoczyć go w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny (2-3 minut), a następnie odcedzić i gotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru ok. 4 minut.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tego typu potrawy. Często goszczą w mojej kuchni (choć pod różnymi postaciami) :) Nie znam osoby, której by nie smakowało tego typu połączenie. Ps. Wygląda pięknie.

    Pozdrawiamy, życzymy cudownego weekendu i w wolnej chwili zapraszamy do naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń