niedziela, 8 lutego 2015

Razowa pizza z roszponką

Taka pizza to propozycja dla wszystkich jej przeciwników, ale również dla tych, którzy ją kochają. Razowy spód i zdrowe dodatki sprawiają, że jakoś tak od razu lepiej nam na sercu.


Ciasto: ( na 4 pizze o średnicy ok. 20 cm)
  • 300 g maki razowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • ok. 20 pomidorków  koktajlowych
  • sery: mozzarella, kozi, żółty
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • garść oliwek
  • ok. 1/3 opakowania roszponki
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
 Drożdże rozrabiamy w 150 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i ok. 3 łyżek mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól, resztę wody i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej, odchodzącej od ścianek miski masy. Przykrywany ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
Pomidory z puszki gotujemy z oregano, łyżeczką cukru, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek około 10 minut. Otrzymany sos blendujemy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy rękoma, formujemy placki i wykładamy na blachę. Tak pozostawiamy jeszcze około pół godziny by podrosły. Po tym czasie placki smarujemy sosem, wykładamy sery pokrojone w plasterki, szynkę i część pomidorków i cebulę pokrojoną w plasterki. Pieczemy ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyciągamy pizzę, dekorujemy pozostałymi pomidorkami, oliwkami i roszponką.

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna, taka wiosenna i kolorowa:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od tych kolorków robi się weselej. Wciągnęłabym taką pizzę :)

    OdpowiedzUsuń