Wiele razy zamierzałam się na wegetariańskie kotleciki. Nie sądziłam, że mogą tak rewelacyjnie smakować. Nie wiele z tym roboty, a efekt gwarantowany.
- ok. 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- jajko
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
Ciecierzycę umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę, następnie przełożyć do miski, dodać jajko, zgniecione ząbki czosnku, otręby i przecier pomidorowy. Doprawić wedle uznania. Wszystko razem zamieszać i formować z powstałej masy kotleciki lub kuleczki. Smażyć na głębokim tłuszczu na patelni lub we frytkownicy.
Do przygotowania kotlecików można użyć ciecierzycy z puszki. Kotleciki są świetnym substytutem tradycyjnych kotletów mięsnych, jak i dobrym dodatkiem do pity czy tortilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz