środa, 11 lutego 2015

Kotlety z ciecierzycy

Wiele razy zamierzałam się na wegetariańskie kotleciki. Nie sądziłam, że mogą tak rewelacyjnie smakować. Nie wiele z tym roboty, a efekt gwarantowany.


  • ok. 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • jajko
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
Ciecierzycę umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę, następnie przełożyć do miski, dodać jajko, zgniecione ząbki czosnku, otręby i przecier pomidorowy. Doprawić wedle uznania. Wszystko razem zamieszać i formować z powstałej masy kotleciki lub kuleczki. Smażyć na głębokim tłuszczu na patelni lub we frytkownicy.
Do przygotowania kotlecików można użyć ciecierzycy z puszki. Kotleciki są świetnym substytutem tradycyjnych kotletów mięsnych, jak i dobrym dodatkiem do pity czy tortilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz