Ciasto: ( na 4 pizze o średnicy ok. 20 cm)
- 300 g maki razowej
- 200 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka pomidorów
- cebula
- ok. 20 pomidorków koktajlowych
- sery: mozzarella, kozi, żółty
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- garść oliwek
- ok. 1/3 opakowania roszponki
- oregano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Pomidory z puszki gotujemy z oregano, łyżeczką cukru, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek około 10 minut. Otrzymany sos blendujemy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy rękoma, formujemy placki i wykładamy na blachę. Tak pozostawiamy jeszcze około pół godziny by podrosły. Po tym czasie placki smarujemy sosem, wykładamy sery pokrojone w plasterki, szynkę i część pomidorków i cebulę pokrojoną w plasterki. Pieczemy ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyciągamy pizzę, dekorujemy pozostałymi pomidorkami, oliwkami i roszponką.
Bardzo apetyczna, taka wiosenna i kolorowa:-)
OdpowiedzUsuńOd tych kolorków robi się weselej. Wciągnęłabym taką pizzę :)
OdpowiedzUsuń