środa, 11 lutego 2015

Stir-fry z pełnoziarnistym ryżem, słonecznikiem i szpinakiem

Czasami nawet bardzo późnym wieczorem urodzi się w mojej kuchni coś pysznego. Tak było i tym razem. Gdy dzieci wreszcie śpią można poszaleć w garach :-)))


  • 2 torebki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu
  • 2 garści szpinaku świeżego
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano, sól, pieprz
  • ok.80 g sera feta
Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podprażyć słonecznik, następnie wlać ok. 2-3 łyżek oliwy z pomidorów suszonych i zeszklić cebulę pokrojoną w drobna kosteczkę. Dodać czosnek, lekko przesmażyć. Wsypać ugotowany ryż, zamieszać, dodać oregano, lekko posolić i popieprzyć. Następnie dodać pokrojone pomidory i umyty i osuszony szpinak. Smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie, cały czas mieszając. Danie gotowe przełożyć na talerze i posypać fetą.

1 komentarz:

  1. świetny pomysł! :)
    już wylądował na mojej liście do wypróbowania :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń