Wreszcie zmobilizowałam się do zrobienia mleka kokosowego. Zawsze gdy korzystałam z tego puszkowanego do przygotowania potraw, aż zżerało mnie od środka, na samą myśl o tym co zawarte jest w tej puszce. Teraz spokojnie mogę delektować się jedzeniem, bo wiem, że to moje zawiera tylko kokos i wodę.
- 250 g łososia
- opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
- 250 ml mleka kokosowego
- łyżka masła klarowanego
Marynata do łososia:
- łyżka zielonej pasty curry
- łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- zmiażdżony ząbek czosnku
Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę. W misce połączyć składniki marynaty, dodać łososia, zamieszać i odstawić na ok. 1/2 h. Fasolkę obgotować ok. 10 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim zamarynowaną rybę. Wlać mleko kokosowe, zagotować, doprawić solą, ewentualnie pieprzem, dodać fasolkę i gotować chwilę, aby sos się zredukował. Podawać z kaszą jaglaną, ryżem lub kuskusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz