poniedziałek, 2 lutego 2015

Fasolka z łososiem w sosie curry

Wreszcie zmobilizowałam się do zrobienia mleka kokosowego. Zawsze gdy korzystałam z tego puszkowanego do przygotowania potraw, aż zżerało mnie od środka, na samą myśl o tym co zawarte jest w tej puszce. Teraz spokojnie mogę delektować się jedzeniem, bo wiem, że to moje zawiera tylko kokos i wodę.


  • 250 g łososia
  • opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżka masła klarowanego
Marynata do łososia:
  • łyżka zielonej pasty curry
  • łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • zmiażdżony ząbek czosnku
Łososia  opłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w grubą kostkę. W misce połączyć składniki marynaty, dodać łososia, zamieszać i odstawić na ok. 1/2 h. Fasolkę obgotować ok. 10 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim zamarynowaną rybę. Wlać mleko kokosowe, zagotować, doprawić solą, ewentualnie pieprzem, dodać fasolkę i gotować chwilę, aby sos się zredukował. Podawać z kaszą jaglaną, ryżem lub kuskusem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza