wtorek, 2 grudnia 2014

Stir-fry z kurczakiem i brokułami

Od kilku dni "chodzi" za mną coś ostrego. Dlatego w końcu musiałam coś ukręcić. W mgnieniu oka powstało coś niesamowicie pysznego i pikantnego. Może być dobrą propozycją na szybki obiad jak i romantyczną kolację.


  • 80 g makaronu typu chow mein
  • 150 g fileta z piersi kurczaka
  • pół puszki kukurydzy
  • kilka różyczek brokuła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka ziaren sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kiełków fasoli mung
 Sos: 
  • 60ml sosu sojowego
  • 60ml wody
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka brązowego cukru
  • sok zpołowy cytryny
  • 3 łyżeczki oleju z pestek dyni
  • łyżeczka pasty z chilli lub ostra papryczka
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły zblanszować około 2 minut w gotującej się wodzie. Składniki sosu połączyć w rondelku i doprowadzić do wrzenia mieszając. Kurczaka pokroić w paski, doprawić zmiażdżonym czosnkiem i dodać do niego mąkę ziemniaczaną. Na patelni lub w woku rozgrzać odrobinę oliwy, przesmażyć na niej lekko mięso, a następnie wlać sos. Wszystko chwilę gotować na dużym ogniu, by sos się lekko zredukował. Następnie dodać kukurydzę, kiełki, makaron. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać brokuły i na koniec posypać ziarnami sezamu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz