środa, 17 grudnia 2014

Świąteczny makowiec

Żaden makowiec kupowany w cukierni lub sklepie, nie może równać się z takim zrobionym w domu. Każde święta to okazja by się nim zajadać. Zawsze piekę kilka na raz, bo jeden znika zanim zdąży ostygnąć.


(na dwa makowce)
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 50 g drożdży
  • 10 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • opakowanie suchego maku mielonego - 200g
  • bakalie
  • skórka pomarańczowa
  • pół słoika powideł śliwkowych
Mleko lekko podgrzać w rondelku z dodatkiem 4 łyżek cukru i szczypty soli. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, a następnie przykryć rondelek ściereczką i odstawić na ok. 10 minut, by drożdże wyrosły. Margarynę stopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, żółtka, stopioną margarynę i rozczyn. Ciasto krótko wyrabiać, aż będzie odchodziło od miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Mak przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać do niego powidła, bakalie, skórkę pomarańczową i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Z jednej ukształtować na stolnicy prostokąt, rozsmarować na nim połowę maku, a następnie zwinąć w rulon. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Makowce umieścić w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 -50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)
    Zapraszam do organizowanej przeze mnie akcji "Świąteczne Słodkości!" :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci
    Aby dodać przepis do akcji, trzeba umieścić banerek akcji na blogu (info poniżej)
    http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/11/ruszya-akcja-swiateczne-sodkosci.html

    Pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń