Żaden makowiec kupowany w cukierni lub sklepie, nie może równać się z takim zrobionym w domu. Każde święta to okazja by się nim zajadać. Zawsze piekę kilka na raz, bo jeden znika zanim zdąży ostygnąć.
(na dwa makowce)
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 50 g drożdży
- 10 łyżek cukru
- 4 żółtka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- opakowanie suchego maku mielonego - 200g
- bakalie
- skórka pomarańczowa
- pół słoika powideł śliwkowych
Mleko lekko podgrzać w rondelku z dodatkiem 4 łyżek cukru i szczypty soli. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, a następnie przykryć rondelek ściereczką i odstawić na ok. 10 minut, by drożdże wyrosły. Margarynę stopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, żółtka, stopioną margarynę i rozczyn. Ciasto krótko wyrabiać, aż będzie odchodziło od miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Mak przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać do niego powidła, bakalie, skórkę pomarańczową i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Z jednej ukształtować na stolnicy prostokąt, rozsmarować na nim połowę maku, a następnie zwinąć w rulon. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Makowce umieścić w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 -50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do organizowanej przeze mnie akcji "Świąteczne Słodkości!" :)
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci
Aby dodać przepis do akcji, trzeba umieścić banerek akcji na blogu (info poniżej)
http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/11/ruszya-akcja-swiateczne-sodkosci.html
Pozdrawiam świątecznie!