- 250 g mrożonych grzybów
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1/2 jabłka
- ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g suszonej żurawiny
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 3 żółtka o temp. pokojowej
- 35 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 350 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- żółtko + łyżka mleka
- sezam, ewentualnie kminek
Drożdże pokruszyć do miseczki i rozetrzeć z cukrem. dodać ciepłe, ale nie gorące mleko oraz 2 łyżki mąki, zamieszać, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól oraz rozczyn drożdży. Mieszać drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera, w między czasie dodawać stopniowo żółtka. Cały czas mieszać do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Następnie dodawać miękkie masło i dalej mieszać. Jeśli ciasto będzie się kleić dodawać więcej mąki.
Wyrabiać do momentu, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk lub haka miksera. Gotowe ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce. Po ok. godzinie wyjąć ciasto z miski na stolnicę i jeszcze raz zarobić. Tak otrzymane ciasto rozwałkować na prostokąt, który następnie pociąć na paski. Na każdym z nich układać farsz, a następnie zwinąć. Każdy rulonik ponacinać tępym nożykiem na kawałki. Paszteciki posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać sezamem. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce, a następnie piec w temp 180 stopni przez 25 minut.
O mniam! Ależ nabrałam ochoty na takie pyszności... :)
OdpowiedzUsuń