poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pierogi z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Pierogi to takie danie, które nie zależnie od nadzienia, zawsze mi smakuje. Właściwie można do nich wsadzić wszystko..... Pewnego dnia przyszła mi ochota na pierogi, ale w innej odsłonie niż zwykle. Tak powstały mięsne pierogi ze szpinakiem i fetą. Przyjemna odmiana.....


  • 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • ok. 150 g szpinaku świeżego lub mrożnonego
  • pół kostki sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki startego parmezanu
  • łyżeczka mięty
  • pieprz
  • jajko
  • 2 szklanki mąki
  • ciepła woda
  • szczypta soli
Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Mięso kurczaka zmielić i przełożyć do miski. Szpinak wrzucić na patelnię, przesmażyć razem z czosnkiem aż odparuje z niego woda. Fetę pokruszyć do miski z mięsem, dodać szpinak, parmezan, jajko, miętę i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka za pomocą szklanki, układać na nie farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 4-5 minut, odcedzić i podawać okraszone stopionym masłem i posypane parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz