- kulka mozzarelli
- 150 g startego sera żółtego
- 9 płatów makaronu lasagne
- cebula
- ok. 300 g mięsa mielonego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 30 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- liść laurowy
- oliwa z oliwek
Przygotowujemy sos boloński. W garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mielone mięso i wszystko smażymy co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, liść laurowy, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Całość gotujemy ok. 10 minut.
Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, warstwę sosu beszamelowego i płaty mozzarelli. Ponownie sos boloński, płaty lasagne, sos beszamelowy i mozzarellę, Czynność powtarzamy kolejny raz i na koniec posypujemy całość serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Uwielbiam!!!! :)
OdpowiedzUsuń