piątek, 12 grudnia 2014

Lasagne bolognese

Lasagne to danie do którego się wraca. Niby takie pospolite nic a jednak. Można ją wykonać z użyciem różnych ciekawych dodatków i zawsze będzie smakować dobrze.


  • kulka mozzarelli
  • 150 g startego sera żółtego
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • cebula
  • ok. 300 g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 30 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • liść laurowy
  • oliwa z oliwek
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę i cały czas mieszając, całość podgrzewamy. Do masła i mąki dodajemy ciepłe mleko i nadal mieszamy za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego sosu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowujemy sos boloński. W garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mielone mięso i wszystko smażymy co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, liść laurowy, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Całość gotujemy ok. 10 minut.
Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, warstwę sosu beszamelowego i płaty mozzarelli. Ponownie sos boloński, płaty lasagne, sos beszamelowy i mozzarellę, Czynność powtarzamy kolejny raz i na koniec posypujemy całość serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

1 komentarz: