poniedziałek, 10 listopada 2014

Sernik klasyczny

Sernik najlepszy jaki znam. Wilgotny i puszysty, z dodatkiem polewy czekoladowej i migdałów smakuje wybornie......


  • 1 kg sera białego mielonego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 200 g masła extra
  • 5 jajek
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 - 4 łyżki mielonych migdałów
Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać kolejno cukier puder, żółtka, budynie śmietankowe i na koniec ser. Ubić pianę z białek, dodać cukier i miksować jeszcze kilka minut. Pianę dodać do masy serowej i wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Masę serową wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestygnięty sernik, polać czekoladą i posypać mielonymi migdałami.

1 komentarz: