środa, 19 listopada 2014

Penne ze szpinakiem i gorgonzolą

Bardzo łatwy w wykonaniu sos ze świeżym szpinakiem i obowiązkowo z lekko uprażonymi orzechami. Można zrobić go również z mrożonego szpinaku.


  • 300 g makaronu penne
  • 400 - 500 g świeżego szpinaku
  • 100 ggorgonzoli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki serka śmietankowego do smarowania pieczywa
  • sok z połowy cytryny
  • 150ml śmietany 30%
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • garść uprażonych orzechów włoskich
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Szpinak opłukać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i po chwili liście szpinaku. Smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie i odparuje. Następnie dodać pokruszoną gorgonzolę (odrobinę zostawić do dekoracji) i serek śmietankowy. Śmietankę wymieszać z żółtkami i sokiem z cytryny, wlać na patelnię ze szpinakiem i szybko zamieszać. Sos doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzucić na patelnie ugotowany makaron i wszystko wymieszać, by sos dobrze pokrył rurki makaronowe. Porcję na talerzu posypać orzechami i resztą gorgonzoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz