Przepis na to danie znalazłam u
Asi, która tak często mnie inspiruje. Zapiekanka ta, to podobno rodzaj indyjskiego biriani, ale gdy tak zaczęłam szukać coś więcej na ten temat, to nie wiem czy się z tym zgadzam. Biriani lub biryani to danie, którego przygotowanie polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. Podobno w różnych rejonach Indii powstały różne wariacje tej potrawy, więc pewnie ta moja jest jedną z nich. Jedno jest pewne, soczewica gwarantuje, że jest to zdrowe biriani.
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- po 1 łyżeczce: mielonej kolendry, słodkiej i ostrej papryki
- 200 g ryżu bosmati
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- oliwa z oliwek
- na bulion: duża marchew, pietruszka, kawałek pora i kilka gałązek natki
- puszka krojonych pomidorów z sosem
- 2 duże cebule
- 2 łyżki koperku - może być suszony
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki ajvaru
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Soczewicę przelać na sitku wodą i pozostawić do odsączenia. Do garnka wlać 1,5 l wody, włożyć pokrojone w talarki marchew i pietruszkę oraz natką i kawałek pora. Doprawić solą (ok. 1/2 łyżeczki) i pieprzem, a następnie gotować 20 minut. W innym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną drobno cebulę i dodać koperek, zmiażdżone ząbki czosnku, wszystko zrumienić po czym dodać puszkę pomidorów, cukier, pieprz i sól. Gotować razem ok. 10 minut i na koniec dodać ajvar.
Mielone mięso doprawić kolendrą, papryką, solą i pieprzem. W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę i stopniowo smażyć na niej kolejne porcje mięsa - przesmażone przesuwać na brzeg i dodawać kolejne. Do gotowego mięsa wsypać ryż, zamieszać i minutę przesmażyć. Dodać odsączoną soczewicę, wlać bulion (bez pora) oraz sos pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać ok. 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i nie otwierać przez kolejne 15 minut. Gotowe dania można polać oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz