niedziela, 23 listopada 2014

Lekka sałatka z tuńczykiem

Sałatkę tę robię zawsze na Wielkanoc. Jest lekka i zawiera w swoim składzie nowalijki, których wtedy tak pragniemy. Tak naprawdę można ją przygotować o dowolnej porze roku, bo zawsze smakuje wyśmienicie.


  • średnia główka kapusty pekińskiej
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka tuńczyka w oleju
  • ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • duża czerwona cebula
  • 3/4 dużego opakowania kwaśnej śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Kapusta pekińską poszatkować i podzielić na dwie części. Pierwszą część kapusty wyłożyć na dnie naczynia. Na kapustę pokroić w plasterki ogórka, a następnie rzodkiewkę, pomidory i cebulę w pióra. Wszystko przykryć drugą porcją kapusty pekińskiej, na której rozsypać przelaną wodą i odsączoną czerwoną fasolę oraz pokruszyć tuńczyka. Ze śmietany, zmiażdżonego czosnku i soku z cytryny przygotować sos, który następnie dobrze doprawić solą i pieprzem - powinien być ostry. Sos rozprowadzić na powierzchni sałatki i nie mieszać, by warzywa zbyt szybko nie puściły wody.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza