poniedziałek, 2 marca 2015

Bakłażan na słodko z makaronem w pomidorach

Bakłażan do tej pory rzadko pojawiał się w mojej kuchni. Tym razem jednak postanowiłam przyrządzić go na inny sposób. Usunęłam z niego skórkę, która zawsze mi przeszkadzała i dzięki temu wreszcie doceniłam smak tego warzywa.


  • bakłażan - obrany i pokrojony w grubą kostkę
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • chilli
  • makaron wstążki
Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej bakłażana. Dodać papryczkę chilli, zamieszać, dodać rodzynki, pomidory i orzechy. Doprawić solą i pieprzem, wlać wino i razem dusić do momentu, aż rodzynki staną się miękkie i płyn odparuje. Ugotować makaron i dodać go do otrzymanego sosu.

1 komentarz:

  1. Chyba nie jadłam bakłażana w słodkiej odsłonie. Czuję się zaintrygowana.

    OdpowiedzUsuń