poniedziałek, 2 marca 2015

Risotto z łososiem i bobem

To był spontaniczny pomysł na obiad. Połączenie tak samo smaczne jak zaskakujące.


  • 150 g ryżu bosmati
  • 150 g łososia
  • 150 g bobu ugotowanego i obranego ze skórek
  • cebula
  • 3/4 szklanki białego wina
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 500 ml bulionu
Łososia kroimy w grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1/2 godzimy, by się zamarynował. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulę, rumienimy ją lekko, a następnie dodajemy surowy ryż. Mieszamy by tłuszcz pokrył ziarenka. Wlewamy wino i gotujemy aż płyn się wchłonie, dodajemy łososia i bób. Wszystko razem mieszamy i porcjami dolewamy bulion do momentu, aż ryż będzie miękki. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz