niedziela, 22 marca 2015

Makaron z marchewką

Na to danie skuszą się pewnie tylko ci, którzy tak jak ja kochają makaron i mogą zjeść go nawet z marchewką ;-))) choćby z ciekawości. Wszystkim innym również polecam to połączenie. Zmieniłam odrobinę kolorystycznie ten przepis, gdyż nie posiadałam czarnego makaronu, ale na pewno kiedyś spróbuję zrobić tak jak Asia.



  • 200g pełnoziarnistego makaronu spagetti
  • duża marchew
  • czerwona papryka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • ser grana padano
  • pół łyżeczki świeżego, tartego imbiru
  • cebula
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
Marchew i cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazda nasiennego i wszystko umyć. Przy pomocy obieraczki do warzyw marchew ściąć na cienkie paseczki, cebulę drobno poszatkować, paprykę pokroić w długie i cienkie paski. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać imbir i skórkę z cytryny, zamieszać, wlać wino i lekko je odparować. Dodać marchewkę i paprykę i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ugotować makaron. By warzywa nie przywierały, można na patelnię wlać około 1/2 szklanki wody z makarony. Na patelnię z warzywami przełożyć ugotowany makaron, dodać sok z cytryny, śmietankę, doprawić pieprzem. Wszystko razem zamieszać i podgrzać. Podawać z tartym serem grana padano.

1 komentarz:

  1. ten ciemny makaron jest smaczny,kiedyś już próbowałam,:)danie proste ale za to smaczne:)

    OdpowiedzUsuń