piątek, 2 stycznia 2015

Pychotka

Jak sama nazwa wskazuje ciasto po prostu pyszne. Zazwyczaj kruche placki piekę wcześniej i masą przekładam je dzień przed imprezą. Zyskuję dzięki temu na czasie, gdy brakuje mi go w kuchni.


  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 160 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g orzechów włoskich 
  • 200 g cukru zwykłego
  • słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
Masa
  • 5 łyżek mąki kartoflanej
  • 160 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła ekstra
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodać margarynę i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę i zarobić ciasto. Podzielić je na dwie części i włożyć do lodówki. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier zwykły i jeszcze chwilę ubijać. Część orzechów zmielić, a pozostałe posiekać nożem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i każdą porcję rozwałkować na placek, przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia, a następnie każdy z nich posmarować powidłem lub dżemem, posypać zmielonymi orzechami. Na każdy z placków wyłożyć połowę piany, którą następnie posypać posiekanymi orzechami. Placki piec w 180 stopniach w piekarniku, na złoty kolor. Mleko rozmieszać z mąką, cukrem i żółtkami i ugotować budyń. Przykryć pokrywką lub folią i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch, a następnie porcjami dodawać chłodny budyń i ciągle mieszać do uzyskania gładkiej masy. Upieczone placki przełożyć masą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz