wtorek, 20 stycznia 2015

Kaszotto z jarmużem

Oj jak dobrze po dwóch tygodniach warzywnych męczarni zjeść kaszę. Wreszcie.......


  • papryka czerwona
  • pęczek jarmużu
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 300 g pieczarek
  • por
  • oliwa z oliwek
  • czosnek granulowany
  • sól 
  • pieprz
  • vegeta natur
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pora kroimy w paseczki i lekko podsmażamy na patelni. Z liści jarmużu wykrawamy grube nerwy, a pozostałe liście zwiemy na kawałki i wrzucamy na patelnię. Wszystko razem mieszamy i przesmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy każdą na ćwiartki i przekładamy na patelnię. Gdy woda z grzybów odparuje na patelnię wsypujemy kaszę, mieszamy i lekko wszystko razem przesmażamy. Następnie na patelnię wlewamy wodę, tyle by przykryła wszystkie składniki. Dodajemy pociętą w paseczki paprykę, łyżeczkę vegety natur, pieprz, czosnek i przykrywamy patelnię. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie danie pozostawiamy pod przykryciem jeszcze kilka minut, by kasza wchłonęła resztę wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz