sobota, 24 stycznia 2015

Frittata z cukinią i pomidorkami

Frittata to coś na wzór omletu tyle, że bardziej dietetycznego, gdyż do jej przygotowania nie używa się mąki. Dla mnie jest świetną propozycją na rodzinne, weekendowe śniadanie. Ci, którzy nie muszą liczyć kalorii, mogą wzbogacić ją o mozzarellę lub inny tarty ser, boczek lub salami a nawet ugotowane ziemniaki.


  • 4 jajka
  • 50 ml mleka lub jogurtu naturalnego
  • połowa niewielkiej cukinii
  • ok. 5 cm białej części pora
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy - u mnie - suszone pomidory z bazylią i czarnuszką
  • łyżka masła klarowanego
Pora pokroić w paski, cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw w cienkie płatki, pomidory na połówki. Na patelni roztopić masło, dodać pora i cukinię i lekko przesmażyć. Do miski rozbić jajka, dodać do nich mleko lub jogurt, doprawić solą pieprzem. Masę jajeczną dobrze roztrzepać widelcem lub trzepaczką i wylać na lekko podsmażone warzywa na patelni. Na wierzchu rozłożyć pomidorki i przykryć patelnię pokrywką. Piec na małym ogniu do momentu, aż cała masa się zetnie.

1 komentarz: