sobota, 22 listopada 2014

Snickers bez pieczenia

Przepis ten podpatrzyłam u aguzji. Bez kitu, bije on na głowę wszystkie szybkie w wykonaniu ciasta jakie znam. Jest megaszybki. Jedyny jego minus to, że musi odwilgnąć, więc lepiej zrobić go dzień wcześniej wieczorem. Gratka dla łasuchów - dla mnie troszeczkę za słodkie. Mniej łakomym na słodycze radzę dodanie mniejszej ilości cukru do bydyniu.


  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru (wg mnie 1-2 łyżki wystarczą)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 220 g masła
  • puszka masy kajmakowej
  • po 180 g herbatników kakaowych i maślanych ( wystarczy na blachę 20x30cm)
  • ok. szklanki orzechów włoskich i migdałów do posypania
Masło oraz 2,5 szklanki mleka zagotować w garnku. Puszkę z masę kajmakową umieścić w misce z gorącą wodą. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, cukier, jajko, cukier waniliowy, budyń i dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki, a następnie wlać do gotującego się mleka. Zmniejszyć moc palnika i ciągle mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie układać warstwę kakaowych herbatników, następnie 1/3 budyniu, warstwę maślanych herbatników, 1/3 budyniu, kolejną warstwę kakaowych herbatników, ponownie budyń i herbatniki maślane. Na wierzchu rozprowadzić masę kajmakową i posypać orzechami i migdałami.

10 komentarzy:

  1. ale bym zjadła tekie ciacho, ehh (ochoty narobiłaś)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.... naprawdę słodziutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, wygląda rewelacyjne :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ciasto według tego przepisu, ale masa budyniowa nie wyszła smaczna, czuć w niej mąkę. Zastanawia mnie po co w sumie jest ta mąka i czy trzeba rzeczywiście ją dodawać? Wydaje mi się, że masa i tak byłaby gęsta i mąka wcale tu nie jest potrzebna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Masa najlepsza na świecie, takim sposobem teraz będę robić kremy budyniowe ...bez ryzyka rozwarstwienia...akurat zastosowałam do karpatki, ale oczywiście następny będzie snikers. Polecam bardzo dobry przepis...jeden z lepszych jakie miałam a wiele tego było. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy ta masę wylewać na gorąco ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu wylalam gorąca. Dodam że po 180g nie wystarczy wcale na taką blachę. Kupiłam po 250g i właśnie zabrakło jakiś 9 herbatników.

      Usuń