niedziela, 11 października 2015

Zupa marchewkowa z soczewicą

Oto propozycja dla wszystkich, którzy kochają zupy typu "krem". Ta jest jednak dietetyczną zupą, jednocześnie świetną dla dzieci, gdyż jest delikatna i baaaaardzo zdrowa.



  • 4 marchewki
  • cebula
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 300 ml puree pomidorowego
  • 1,5l bulionu
  • szklanka mleka
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru.
Marchewkę obrać i pokroić na centymetrowe plasterki. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę, następnie dodać masło, imbir. Gdy masło się rozpuści dodać marchewkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać soczewicę, doprawić solą i pieprzem i trzymać na ogniu ok. 3 minut ciągle mieszając. Następnie dodać zmiksowane pomidory i bulion, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować do momentu, aż marchew i soczewica będą miękkie. Po tym czasie wszystko zmiksować, dodać mleko, zagotować. Podawać z drobnym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz