niedziela, 25 października 2015

Zapiekanka ziemniaczano-selerowa z jarmużem

Oto druga zapiekanka jaką proponuję na jesienny obiad.


  • 2 duże ziemniaki
  • średni seler
  • 3 garści jarmużu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 100 g serka ricotta
  • jajko
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta chilli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • parmezan 
Ziemniaki i selera obrać i pokroić na półcentymetrowe plasterki. Ziemniaki obgotować w osolonej wodzie ok. 3-5 minut, po czym odcedzić. Selera przełożyć do miski, dodać oliwę, sól, chilli, czosnek, wszystko wymieszać, a następnie smażyć plasterki selera na patelni grillowej. Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oliwy, wyłożyć dno połową plasterków selera i ziemniaków. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, dodać jarmuż i smażyć do momentu, aż zmięknie. W misce roztrzepać jajko ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, a otrzymaną mieszaninę wraz z ricottą dodać do jarmużu i lekko zamieszać. Wszystko przełożyć do naczynia do zapiekania i przykryć drugą połową plasterków selera i ziemniaków. Na wierzch zetrzeć parmezan. Zapiekać ok. 25min w 190 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz