środa, 21 października 2015

Paluchy drożdzowe - pizza twist

Super propozycja na wieczór ze znajomymi przy piwie. No cóż, tym razem nie będzie dietetycznie :-((( za to pysznie!!!!


  • 500g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 350ml ciepłej wody
  • ketchup lub sos pomidorowy
Dodatki: ser żółty, szynka, salami, zioła

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, rozprowadzamy w niej drożdże, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i wyrośnięte drożdże. Delikatnie zagniatamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Pozostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy tak, by otrzymać prostokąt. Połowę prostokąta smarujemy ketchupem, na którym rozsypujemy dodatki - ser, szynkę, zioła. Ważne, aby nie było ich zbyt dużo i by były drobno pokrojone.Następnie przykrywamy wszystko drugą połową prostokąta i lekko dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy z pasków skręcamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 220 stopniach przez 15-20 min. Można podać same lub z dowolnym sosem.

2 komentarze: