niedziela, 25 października 2015

Borowikowe risotto

Przyszedł taki czas, że musiałam zrobić coś dla wielbicieli grzybów (czyt.męża). Choć sama do nich nie należę, to byłam zachwycona smakiem tego risotto.


  • 20-30 dkg borowików - u mnie mrożone
  • 3-4 łyżki masła
  • cebula
  • szklanka ryżu - najlepiej arborio, choć u mnie bosmati
  • 2-3 szklanki bulionu
  • natka pietruszki
  • pół szklanki tartego parmezanu
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojone borowiki. lekko posolić i dusić ok. 5-8 minut. Po tym czasie grzyby wyłożyć na talerz, a na patelnie wsypać ryż. Smażyć do momentu, aż ryż dokładnie pokryje się tłuszczem i stanie się przeźroczysty. Następnie wlać szklankę bulionu i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach dodać kolejna szklankę bulionu, zamieszać i dusić dalej. Gdy ryż wchłonie kolejna porcję bulionu i będzie al dente, dodać borowiki, pozostałe masło i jeszcze raz podlać odrobiną bulionu, zamieszać, dodać tarty parmezan, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z dodatkiem natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz