Pastę z ciecierzycy zwanej również cieciorką lub grochem włoskim można ukręci na wiele sposobów. Popularny w kuchniach bliskiego wschodu i krajów basenu Morza Śródziemnego hummus powinien składać się z ciecierzycy, tahiny (pasty na bazie uprażonych nasion sezamu),soku z cytryny i czosnku. Dzisiaj mam jednak dla Was propozycję pasty z suszonymi pomidorami i cebulą.
- puszka ciecierzycy
- pół dużej czerwonej cebuli
- 100 ml oliwy
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki octu balsamicznego
- liście świeżej bazylii i świeżego rozmarynu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Ciecierzycę opłukać na sitku. Pokrojoną cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnie z kilkoma łyżkami oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać ocet balsamiczny i razem dusić ok. 5 min.
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO.
Osobiście polecam z plasterkiem świeżego ogórka.
Co warto wiedzieć?
CIECIERZYCA pospolita (Cicer arietinum) Stosuje się ją między innymi do
łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów wzmacnia odporność, a także
korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci (dużo cynku). Cieciorka to także całe mnóstwo błonnika, dlatego polecana jest osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i cukrzykom. Badania potwierdziły, iż skład aminokwasowy białka zawartego w tej
roślinie przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz