wtorek, 30 września 2014

Pasta z ciecierzycy

Pastę z ciecierzycy zwanej również cieciorką lub grochem włoskim można ukręci na wiele sposobów. Popularny w kuchniach bliskiego wschodu i krajów basenu Morza Śródziemnego hummus powinien składać się z ciecierzycy, tahiny (pasty na bazie uprażonych nasion sezamu),soku z cytryny i czosnku. Dzisiaj mam jednak dla Was propozycję pasty z suszonymi pomidorami i cebulą.




  • puszka ciecierzycy
  • pół dużej czerwonej cebuli
  • 100 ml oliwy 
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • liście świeżej bazylii i świeżego rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz 
Ciecierzycę opłukać na sitku. Pokrojoną cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnie z kilkoma łyżkami oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać ocet balsamiczny i razem dusić ok. 5 min.
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO.
Osobiście polecam z plasterkiem świeżego ogórka.


Co warto wiedzieć?

CIECIERZYCA pospolita (Cicer arietinum) Stosuje się ją między innymi do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci (dużo cynku). Cieciorka to także całe mnóstwo błonnika, dlatego polecana jest osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i cukrzykom. Badania potwierdziły, iż skład aminokwasowy białka zawartego w tej roślinie przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza