niedziela, 22 marca 2015

Dorsz ze szpinakiem na frytkach warzywnych

Uwielbiam frytki warzywne. Bardzo długo żyłam w nieświadomości, i sądziłam, że frytki mogą dobrze smakować tylko z ziemniaków. Dopiero przy okazji diety warzywnej, jaką zaserwowaliśmy sobie z początkiem tego roku, miałam okazję spróbować frytek z selera czy marchewki. Są po prostu pyszne, dlatego gdy wreszcie udało mi się  kupić bataty, musiałam zrobić z nich frytki.



  • 3 bataty
  • marchew
  • niewielki seler
  • pół opakowania świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g świeżego fileta z dorsza
  • czosnek granulowany
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klanowanego
  • zioła prowansalskie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na minimum 30 minut.
Warzywa obrać, umyć, pokroić słupki i przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Wszystko razem wymieszać, by przyprawy pokryły warzywa. Następnie wyłożyć je na blachę z papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 30-40 minut.
Szpinak opłukać, czosnek drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać masło, lekko zeszklić czosnek, dodać szpinak i smażyć do momentu, aż zwiędnie. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć dorsza.
Na talerze wykładać frytki oraz szpinak z dorszem.

Makaron z marchewką

Na to danie skuszą się pewnie tylko ci, którzy tak jak ja kochają makaron i mogą zjeść go nawet z marchewką ;-))) choćby z ciekawości. Wszystkim innym również polecam to połączenie. Zmieniłam odrobinę kolorystycznie ten przepis, gdyż nie posiadałam czarnego makaronu, ale na pewno kiedyś spróbuję zrobić tak jak Asia.



  • 200g pełnoziarnistego makaronu spagetti
  • duża marchew
  • czerwona papryka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • ser grana padano
  • pół łyżeczki świeżego, tartego imbiru
  • cebula
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
Marchew i cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazda nasiennego i wszystko umyć. Przy pomocy obieraczki do warzyw marchew ściąć na cienkie paseczki, cebulę drobno poszatkować, paprykę pokroić w długie i cienkie paski. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać imbir i skórkę z cytryny, zamieszać, wlać wino i lekko je odparować. Dodać marchewkę i paprykę i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ugotować makaron. By warzywa nie przywierały, można na patelnię wlać około 1/2 szklanki wody z makarony. Na patelnię z warzywami przełożyć ugotowany makaron, dodać sok z cytryny, śmietankę, doprawić pieprzem. Wszystko razem zamieszać i podgrzać. Podawać z tartym serem grana padano.

wtorek, 10 marca 2015

Rybna zapiekanka

Według oryginalnego przepisu, zapiekankę tę zależy zrobić z filetów z karpia. Warto spróbować nie tylko w święta Bożego Narodzenia, gdyż smakuje wybornie. Ponieważ teraz o filety z karpia raczej ciężko, wykorzystałam filety z dorsza. Myślę, że sprawdzi się tutaj każda ryba do jakiej macie dostęp, odradzam jedynie łososia.


  • 0,5 kg fileta z dorsza
  • 4 ziemniaki
  • duża marchew
  • niewielki seler
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 12%
  • łyżeczka wegety natur
  • 3/4 szklanki soku pomidorowego
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Umyte filety osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na patelni. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, marchew i seler zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć wszystkie warzywa razem - około 10 minut, w międzyczasie doprawić wegetą, ewentualnie pieprzem. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć upieczoną rybę. Przygotować sos - wymieszać śmietankę z sokiem pomidorowym, poprawić solą i pieprzem. Rybę i warzywa w naczyniu żaroodpornym zalać sosem i posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 30 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.


piątek, 6 marca 2015

Sałatka z selera i awokado

Seler naciowy chyba jeszcze nie gościł na moim blogu. Do tej pory nie specjalnie za nim przepadałam. Tym razem, za radą Asi przed dodaniem do sałatki, lekko go przesmażyłam. To świetny pomysł. Z resztą sami spróbujcie!



  • opakowanie roszponki
  • seler naciowy
  • jabłko
  • awokado
  • garść orzechów włoskich
SOS
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-2 rozgniecionych ząbków czosnku
  • sól, pieprz
Roszponkę opłukać, jabłko i awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Selera naciowego pokroić na centymetrowe kawałki, a następnie lekko zrumienić na patelni - około 5-10 minut. Orzechy również uprażyć na patelni. Z podanych składników sporządzić sos. Na półmisek wyłożyć roszponkę, na niej położyć wymieszane wcześniej awokado, jabłko i selera, posypać orzechami i polać sosem winegret.

poniedziałek, 2 marca 2015

Risotto z łososiem i bobem

To był spontaniczny pomysł na obiad. Połączenie tak samo smaczne jak zaskakujące.


  • 150 g ryżu bosmati
  • 150 g łososia
  • 150 g bobu ugotowanego i obranego ze skórek
  • cebula
  • 3/4 szklanki białego wina
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 500 ml bulionu
Łososia kroimy w grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1/2 godzimy, by się zamarynował. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulę, rumienimy ją lekko, a następnie dodajemy surowy ryż. Mieszamy by tłuszcz pokrył ziarenka. Wlewamy wino i gotujemy aż płyn się wchłonie, dodajemy łososia i bób. Wszystko razem mieszamy i porcjami dolewamy bulion do momentu, aż ryż będzie miękki. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Bakłażan na słodko z makaronem w pomidorach

Bakłażan do tej pory rzadko pojawiał się w mojej kuchni. Tym razem jednak postanowiłam przyrządzić go na inny sposób. Usunęłam z niego skórkę, która zawsze mi przeszkadzała i dzięki temu wreszcie doceniłam smak tego warzywa.


  • bakłażan - obrany i pokrojony w grubą kostkę
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • chilli
  • makaron wstążki
Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej bakłażana. Dodać papryczkę chilli, zamieszać, dodać rodzynki, pomidory i orzechy. Doprawić solą i pieprzem, wlać wino i razem dusić do momentu, aż rodzynki staną się miękkie i płyn odparuje. Ugotować makaron i dodać go do otrzymanego sosu.