niedziela, 28 grudnia 2014

Sałatka curry

Bardzo dobra i ciekawa sałatka, która na moim stole jest już szlagierem.


  • puszka kukurydzy
  • słoik selera marynowanego
  • 300 g ugotowanej piersi z kurczaka
  • 10-15 dkg sera gołda
  • 2 łyżki natki pietruszki
Sos
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Kukurydzę oraz selera przelać woda na sitku i odcedzić. Kurczaka i ser pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Z podanych składników przygotować sos i dodać do sałatki. Wszystko razem wymieszać i odstawić do schłodzenia do lodówki.

Paszteciki drożdżowe

Paszteciki te polecam wszystkim zapracowanym i zabieganym. Chcąc przygotować je na imprezę lub święta, najlepiej zrobić to kilka dni wcześniej i po prostu zamrozić. Przed podaniem potrzebują jedynie 15 minut w piekarniku i są świeżutkie i pyszne - zarówno na ciepło jak i na zimno.



 Farsz:
  • 250 g mrożonych grzybów
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 jabłka
  • ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Ciasto:
  • 3 żółtka o temp. pokojowej
  • 35 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
Na wierzch:
  • żółtko + łyżka mleka
  • sezam, ewentualnie kminek
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę. Do przesmażonej cebuli dodać przelaną wodą i odciśniętą na sitku kapustę, którą przed włożeniem do garnka tniemy nożyczkami na kawałki. Do kapusty dodajemy przyprawy - sól, pieprz, kminek, sos sojowy, cukier. Wszystko mieszamy i smażymy przez chwilę. Na tarce ścieramy jabłko i dodajemy wraz z pokrojonymi grzybami do kapusty. Ponownie mieszamy wszystko razem i minutkę smażymy. Dolewany wodę i wsypujemy żurawinę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy do momentu, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy.

Drożdże pokruszyć do miseczki i rozetrzeć z cukrem. dodać ciepłe, ale nie gorące mleko oraz 2 łyżki mąki, zamieszać, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
 Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól oraz rozczyn drożdży. Mieszać drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera, w między czasie dodawać stopniowo żółtka. Cały czas mieszać do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Następnie dodawać miękkie masło i dalej mieszać. Jeśli ciasto będzie się kleić dodawać więcej mąki.





 
Wyrabiać do momentu, aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk lub haka miksera. Gotowe ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce. Po ok. godzinie wyjąć ciasto z miski na stolnicę i jeszcze raz zarobić. Tak otrzymane ciasto rozwałkować na prostokąt, który następnie pociąć na paski. Na każdym z nich układać farsz, a następnie zwinąć. Każdy rulonik ponacinać tępym nożykiem na kawałki. Paszteciki posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać sezamem. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce, a następnie piec w temp 180 stopni przez 25 minut.

środa, 17 grudnia 2014

Sałatka z ananasem

Szybka i smaczna sałatka, dla odmiany dla tych, którzy lubią łagodne, słodkawe sałatki.


  • puszka ananasów
  • puszka kukurydzy
  • brokuł
  • por
  • majonez 
  • sól, pieprz
Ananasy drobno pokroić. Brokuła blanszować ok. 3 minut w osolonej wodzie, a następnie za pomącą noża ściąć różyczki do miski. Pora pokroić w pióra. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć w misce, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Świąteczny makowiec

Żaden makowiec kupowany w cukierni lub sklepie, nie może równać się z takim zrobionym w domu. Każde święta to okazja by się nim zajadać. Zawsze piekę kilka na raz, bo jeden znika zanim zdąży ostygnąć.


(na dwa makowce)
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 50 g drożdży
  • 10 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • opakowanie suchego maku mielonego - 200g
  • bakalie
  • skórka pomarańczowa
  • pół słoika powideł śliwkowych
Mleko lekko podgrzać w rondelku z dodatkiem 4 łyżek cukru i szczypty soli. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, a następnie przykryć rondelek ściereczką i odstawić na ok. 10 minut, by drożdże wyrosły. Margarynę stopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, żółtka, stopioną margarynę i rozczyn. Ciasto krótko wyrabiać, aż będzie odchodziło od miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Mak przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać do niego powidła, bakalie, skórkę pomarańczową i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Z jednej ukształtować na stolnicy prostokąt, rozsmarować na nim połowę maku, a następnie zwinąć w rulon. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Makowce umieścić w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 -50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 

piątek, 12 grudnia 2014

Francuskie sakiewki

Lubię mieć w lodówce ciasto francuskie, gdyż tak wiele można z niego wykombinować..... Na słodko lub na słono i do tego zawsze pysznie. Sakiewki te powstały pod wpływem chwili i tak samo szybko jak je zrobiłam, zniknęły z talerza.......



  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • kilka plastrów szynki szwardzwaldzkiej
  • pomidor
  • kulka mozzarelli
  • cebula
  • słoiczek zielonego pesto
  • opcjonalnie: ajvar, ketchup, majonez
Pomidora, cebulę i mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Płat ciasta francuskiego pokroić na kwadraty, a następnie na każdym z nich układać szynkę, cebulę, pomidora, odrobinę pesto i mozzarellę. Rogi kwadratów zagiąć do środka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut.

Lasagne bolognese

Lasagne to danie do którego się wraca. Niby takie pospolite nic a jednak. Można ją wykonać z użyciem różnych ciekawych dodatków i zawsze będzie smakować dobrze.


  • kulka mozzarelli
  • 150 g startego sera żółtego
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • cebula
  • ok. 300 g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 30 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • liść laurowy
  • oliwa z oliwek
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę i cały czas mieszając, całość podgrzewamy. Do masła i mąki dodajemy ciepłe mleko i nadal mieszamy za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego sosu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowujemy sos boloński. W garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mielone mięso i wszystko smażymy co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, liść laurowy, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Całość gotujemy ok. 10 minut.
Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, warstwę sosu beszamelowego i płaty mozzarelli. Ponownie sos boloński, płaty lasagne, sos beszamelowy i mozzarellę, Czynność powtarzamy kolejny raz i na koniec posypujemy całość serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pierogi z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Pierogi to takie danie, które nie zależnie od nadzienia, zawsze mi smakuje. Właściwie można do nich wsadzić wszystko..... Pewnego dnia przyszła mi ochota na pierogi, ale w innej odsłonie niż zwykle. Tak powstały mięsne pierogi ze szpinakiem i fetą. Przyjemna odmiana.....


  • 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • ok. 150 g szpinaku świeżego lub mrożnonego
  • pół kostki sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki startego parmezanu
  • łyżeczka mięty
  • pieprz
  • jajko
  • 2 szklanki mąki
  • ciepła woda
  • szczypta soli
Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Mięso kurczaka zmielić i przełożyć do miski. Szpinak wrzucić na patelnię, przesmażyć razem z czosnkiem aż odparuje z niego woda. Fetę pokruszyć do miski z mięsem, dodać szpinak, parmezan, jajko, miętę i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka za pomocą szklanki, układać na nie farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 4-5 minut, odcedzić i podawać okraszone stopionym masłem i posypane parmezanem.

wtorek, 2 grudnia 2014

Stir-fry z kurczakiem i brokułami

Od kilku dni "chodzi" za mną coś ostrego. Dlatego w końcu musiałam coś ukręcić. W mgnieniu oka powstało coś niesamowicie pysznego i pikantnego. Może być dobrą propozycją na szybki obiad jak i romantyczną kolację.


  • 80 g makaronu typu chow mein
  • 150 g fileta z piersi kurczaka
  • pół puszki kukurydzy
  • kilka różyczek brokuła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka ziaren sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kiełków fasoli mung
 Sos: 
  • 60ml sosu sojowego
  • 60ml wody
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka brązowego cukru
  • sok zpołowy cytryny
  • 3 łyżeczki oleju z pestek dyni
  • łyżeczka pasty z chilli lub ostra papryczka
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły zblanszować około 2 minut w gotującej się wodzie. Składniki sosu połączyć w rondelku i doprowadzić do wrzenia mieszając. Kurczaka pokroić w paski, doprawić zmiażdżonym czosnkiem i dodać do niego mąkę ziemniaczaną. Na patelni lub w woku rozgrzać odrobinę oliwy, przesmażyć na niej lekko mięso, a następnie wlać sos. Wszystko chwilę gotować na dużym ogniu, by sos się lekko zredukował. Następnie dodać kukurydzę, kiełki, makaron. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać brokuły i na koniec posypać ziarnami sezamu.