wtorek, 30 września 2014

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Makaron w tej postaci bardzo często gości na naszym stole, gdyż jest mega szybki a składniki potrzebne do jego przygotowania zawsze znajdą się w naszej kuchni.


Dla dwóch osób:
  • mała cukinia
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan lub grana padano
  • oliwa z oliwek - opcjonalnie
  • 100ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, chili
  • dowolny makaron

Cukinię i pomidory kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę ( można wykorzystać tę z pomidorów lub dodać odrobinę do zwykłej oliwy z oliwek) i wrzucamy drobno pokrojone ząbki czosnku. Po chwili dodajemy cukinię i lekko solimy. Gdy cukinia lekko zmięknie (4-5min) dodajemy suszone pomidory i przyprawiamy pieprzem oraz chili. Wlewamy śmietankę, mieszamy i ścieramy ser. Gotowe!!!

Co warto wiedzieć?

Suszenie pomidorów nie pozbawia ich właściwości odżywczych. Są źródłem witamin ( C, PP, K, beta karotenu), minerałów (K, Ca, Mg, Fe) oraz antyoksydantów tj. LIKOPEN. To on, jak wykazują badania, jest skuteczny w profilaktyce raka prostaty. 
Włosi od dawna suszą pomidory na słońcu. Trwa to ok. 10 dni a z 8-14 kilogramów świeżych owoców otrzymuje się zaledwie 1 kilogram gotowego produktu. Aby zaoszczędzić czas można samemu przygotować je w piekarniku (wkrótce przepis).
Warto zawsze mieć słoiczek suszonych pomidorów gdyż potrafią uratować smak najbardziej mdłego dania :-))

Pasta z ciecierzycy

Pastę z ciecierzycy zwanej również cieciorką lub grochem włoskim można ukręci na wiele sposobów. Popularny w kuchniach bliskiego wschodu i krajów basenu Morza Śródziemnego hummus powinien składać się z ciecierzycy, tahiny (pasty na bazie uprażonych nasion sezamu),soku z cytryny i czosnku. Dzisiaj mam jednak dla Was propozycję pasty z suszonymi pomidorami i cebulą.




  • puszka ciecierzycy
  • pół dużej czerwonej cebuli
  • 100 ml oliwy 
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • liście świeżej bazylii i świeżego rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz 
Ciecierzycę opłukać na sitku. Pokrojoną cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnie z kilkoma łyżkami oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać ocet balsamiczny i razem dusić ok. 5 min.
Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO.
Osobiście polecam z plasterkiem świeżego ogórka.


Co warto wiedzieć?

CIECIERZYCA pospolita (Cicer arietinum) Stosuje się ją między innymi do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci (dużo cynku). Cieciorka to także całe mnóstwo błonnika, dlatego polecana jest osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i cukrzykom. Badania potwierdziły, iż skład aminokwasowy białka zawartego w tej roślinie przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.